• Samster

Skattereduktion för grön teknik. Vad innebär det för dig som privatperson?

Uppdaterat: 5 jan.

Sedan 1 januari 2021 kan man få skattereduktion för grön teknik i hemmet. Men vad innebär det egentligen för dig som villaägare?Skattereduktionen ersätter det tidigare bidraget du som privatperson kunnat ansöka om i samband med installation av solceller, installation för lagring av egenproducerad el och energi och installation av laddstation till elfordon.


Skattereduktionen för grön teknik fungerar som ett ROT- och RUT-avdrag och dras direkt på fakturan, något som gör processen enklare för dig som söker bidraget. Nu behöver man inte längre ligga ute med pengar och söka bidrag i efterhand.


Avdragen du kan göra är:


  • 15 % av installations- och materialkostnad för solceller.

  • 50 % av installations- och materialkostnad för solcellsbatterier.

  • 50 % av installations- och materialkostnad för laddningspunkt till elfordon.


Som mest kan du få 50 000 kronor i skattereduktion för installation av grön teknik per år och det är endast arbete och material som ger rätt till avdrag. Kostnader för till exempel resor och utrustning som företaget har i samband med installationen ger inte rätt till avdrag.


För dig som vill skaffa solhybrider innebär det att du har möjlighet att få ett avdrag på 15% av den totala kostnaden, med ett maximalt avdrag på 50 000 kr.


Vilka krav måste uppfyllas?


För att du ska kunna nyttja skattereduktionen för grön teknik ställer Skatteverket vissa krav som måste uppfyllas. Några av dessa är:

  • Du ska äga bostaden när arbetet utförs.

  • Anläggningen ska vara uppförd och betalas efter 1 januari 2021.

  • Solcellssystemet ska anslutas till elnätet när byggnaden är färdig.

  • Företaget som utför installationen ska vara godkänt för F-skatt i Sverige.


Mer om skattereduktion för grön teknik, kraven och hur det fungerar kan du läsa på Skatteverket. Har du frågor och funderingar om avdragen och hur det fungerar för dig som vill skaffa solhybrider får du gärna kontakta oss på info@samster.se

148 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla