Från eldningsolja till solhybrider

Efter många år med eldningsolja bytte Panncentralen i Källby till bergvärme år 2002. Men i takt med att borrhålen blev allt kallare och drabbades av permafrost fick man inte ut tillräckligt med värme för att täcka hushållens behov. Föreningen fick helt enkelt öka på eldningen med olja igen. När Ove Nordström tog kontakt med ett värmepumpsföretag fick han höra om en lösning som kunde rädda de utkylda bergvärmehålen.

Så tog sig bostadsrättsföreningen framåt när frosten tog över bergvärmehålen.

I Götene kommun i Västra Götaland ligger Samfällighetsföreningen Panncentralen i Källby. Där träffade vi Panncentralens och BRF Källbyhus ordförande Ove Nordström en sensommardag i augusti 2021. Han berättade om bostadsrättsföreningens resa från eldningsolja till bergvärme, tillbaka till eldningsolja och till slut till solhybrider.

Det hela började med att föreningen skulle byta ut sina bergvärmepumpar som hade varit i bruk omkring 20 år, där flera av dem hade slutat fungera. Under samma tid hade bergvärmehålen kylts ner kraftigt och temperaturen i hålen låg på 7 minusgrader, de hade drabbats av permafrost. De kalla hålen påverkade gräsmattorna runt föreningen och stora kärlskador till frostbulor gjorde sig påminda varje vår.

Kylan i borrhålen gjorde även att man inte fick upp tillräckligt med värme ur dem. Därav behövde man elda med olja som komplement till bergvärmen. Eftersom man ville spara in på eldningen valde man att öka antalet grader som temperaturen fick lov att sjunka innan värmen gick på. Detta ledde till att uppvärmningen  blev ojämn och komforten i hushållen påverkades. 

Fakta om anläggningen

Typ av anläggning:

Panncentralen i Källby som består av en bostadsrättsförening och en samfällighetsförening.

Antal hushåll: 

100 varav 76 radhus och 24 bostadsrätter.

Byggår:

1969/1970.

Tidigare energisystem:

Eldningsolja och bergvärme.

Antal installerade solhybrider:

96 stycken.

Antal installerade solcellspaneler:

3 stycken.

I samma veva som föreningen började titta på att byta ut värmepumparna hade Ove börjat läsa på om solhybrider. Han tyckte att det lät som en bra lösning för Panncentralen i Källby och kom fram till att det bästa vore att installera dessa samtidigt som man bytte ut värmepumparna. Och så blev det!

Ove och kassören i föreningen skötte större delen av projektet. De köpte in Samsters solhybrider och anlitade totalentreprenaden Assemblin för att montera och installera dem. I oktober 2020 stod solhybridanläggningen klar och föreningen hade nu bytt ut sina gamla bergvärmepumpar. Eldningsoljan finns kvar, men används endast i nödfall som spets om det skulle bli riktigt kallt ute.

"Och så ville vi ju även tina upp bergvärmehålen - något som luftvärmepumparna inte hade kunnat göra. Och sen är de massa mekaniskt slitage i det. Så det här var perfekt, en pump bara för att driva systemet och vi kan få energin gratis." 
 Ove Nordström

Vägen hit var inte alltid spikrak.

Det var inte alltid självklart att det skulle bli just solhybrider. Ett av alternativen för föreningen var nämligen att sätta in luftvärmepumpar, men man insåg snabbt att man inte ville ha något som stod och brummade.

Källby Panncentral valde att investera i solhybrider, en lösning som är både tyst, långtidslagrar solens energi i berggrunden och återladdar nedfrusna bergvärmehål. Dessutom får ni hushållsel på köpet.

Solhybrider – en energieffektiv, lönsam och klimatsmart lösning för större fastigheter.

Samsters unika solhybrider är framtidens energilösning. Läs mer om hur det fungerar på större fastigheter här.