Samsterit Kent

Möt en Samsterit – Kent Samuelsson

Kent utgör ena halvan av Samsters grundarduo, energinörden som bytte vindkraft mot solkraft och uppfann Samsters solhybrid. Kent tar gärna elcykeln eller elbilen dit han ska och är en solentusiast i dubbel bemärkelse som helst spenderar sin lediga tid med att bada, segla eller åka skidor tillsammans med familjen. När Kent inte tänker på energibesparing spelar han squash, badminton, grillar korv och njuter av skogen.

Samsterit Kent

Berätta om din roll på Samster?

Jag är grundare och innovatör i första hand. Som största ägare ligger det naturligtvis i mitt intresse att bolaget rör sig i den riktning jag önskar – därför sitter jag även i styrelsen. Rent operativt är jag säljare, utvecklingschef, beräkningsingenjör och kalkylator.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

En arbetsdag innehåller vanligtvis ett par möten, ibland ett platsbesök och mellan fem och tio samtal med kunder och partners. Framåt kvällen får jag lite arbetsro och kan räkna på en applikation eller rent av hitta på något nytt. Mina arbetsdagar är oftast långa och sträcker sig ibland långt in på natten. Inte sällan får jag ta till helgen, men jag försöker dra ner på det nu när vi blir lite fler på Samster som delar på arbetet.

Vad har du för dold talang?

Om jag avslöjar den så är den ju inte dold längre!

Du är en av Samsters grundare. Hur gick det egentligen till när företaget bildades?

Jag beställde en värmepump av Ville. Vi jobbade lite ihop och märkte att vi trivdes tillsammans. Bolaget bildades sedan på en servett på lunchrestaurangen Aquarelle.

Du har jobbat 25 i fastighetsbranschen. Vilka erfarenheter och lärdomar har du därifrån som bidragit till din roll på Samster?

Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap, idrott och miljö och är lite av en energinörd. Jag utbildade mig inom vindkraft. Men det blev fastighetsautomation istället med inriktning på styr och regler. Efter 25 år i fastighetsbranschen har jag god inblick i det mesta – styr, värmepumpar, solenergi, fjärrvärme, ventilation, innemiljö, byggnadsteknik, tak, grunder, vatten och så vidare. Det hjälper mig att tänka på olika sätt och ta med många aspekter i mina idéer. Det ger mig även lite helikopterperspektiv och gör att jag kan tänka annorlunda utan att släppa verkligheten.

Vad ägnar du helst dina semesterdagar åt?

Att vara med familjen, bada, cykla, segla, och åka skidor.

Vad är det bästa med Samster som arbetsplats?

Jag kan förverkliga min vision om ett bättre samhälle som använder sig av solen som energikälla i större utsträckning. Dessutom får jag utlopp för mina idéer och innovationer och har en fri arbetssituation.

Hur ser du på Samsters framtid?

Möjligheterna är enorma och jag vill helst att allt ska hända nu på en gång. Samtidigt är jag realist och inser att saker måste få ta tid. Det är lite frustrerande att det alltid är pengarna som sätter gränsen, trots att vi vet hur stor nytta Samsters teknik kan göra inom många områden.