Villan i Onsala kombinerar solhybrider och bergvärme

Vi befinner oss i Onsala hos Peter Pihl, en av våra villaägare med solhybrider.

Vi befinner oss i Onsala hos Peter Pihl, en av våra villaägare med solhybrider.

Peter berättar om anledningen till varför han valde just denna typ av solpanel. Han berättar också hur han förbättrade verkningsgraden på sin värmepump och började producera sin egen el och värme med hjälp av solhybrider.

Hej! Berätta gärna lite om dig själv och varför du behövde uppdatera din energilösning?

Jag heter Peter Pihl och har jobbat som säljare hela mitt liv. Jag har faktiskt hållit på med energi en hel del så det här tycker jag är jätteroligt. Jag har bott i det här huset i 40 år så nu var det dags att piffa upp det med lite ny energi.

Totalt är det 180 kvadratmeter och vi värmer 150 kvadratmeter. Just nu bor vi bara två personer i huset då barnen har flyttat ut. Innan det här projektet hade vi en vanlig värmepump på 15 000 kilowattimmar.

Värmepumpen som har funnits i huset i 15 år är utav en äldre typ och då borrade man inte 200 meter som man gör idag, utan då var det mellan 95-100 meter. Därför passar ju Samsters solhybrider väldigt bra för dom hjälper till att värma upp så att man får en högre COP (coefficient of performance) på värmepumpsanläggningen.

Varför valde du solhybrider?

Jag hade läst om Samsters solhybridpaneler och förstod att det skulle vara en jättebra lösning för mig, tillsammans med de andra solpanelerna för att få ner förbrukningen och rädda miljön. Det här kommer ju att höja min COP för att få ut mer energi från min befintliga värmepump.

Ser du någon annan fördel med att ha solhybrider?

Nu när man har barn och barnbarn så blir man lite påverkad av miljöfrågor som vi i den äldre generationen kanske inte tagit på så stort allvar innan. Så det känns som att man gör en insats för det också, och inte bara för plånboken.

Vill du också optimera din energianläggning och sänka kostnaderna?